Vrouwen krijgen waardering bij SC Emma

Voetbal Journaal voorjaar 2024, door Lukas Bos

Robert Stolk, de hoofdtrainer van de vrouwenselectie bij SC Emma, spreekt vol lof over zijn elftal en is ambitieus om zijn meiden naar een hoger niveau te tillen. We blikken samen met de enthousiaste oefenmeester terug op zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van de Dordtse ploeg.

Dordrecht - Dit seizoen begon hij bij het eerste vrouwenteam van SC Emma. Voordat Robert Stolk trainer van de vrouwen werd, trainde hij altijd de jeugdelftallen van EBOH. Vooral de elftallen waar zijn zoontje in speelde werden door hem getraind.
Zijn eerste klus als trainer van een vrouwenelftal was ook bij EBOH. Het technisch kader van de club vroeg of hij dat wilde doen en hoewel hij daar eerst zijn bedenkingen over had, besloot hij toch anders. Hij ging kijken bij de wedstrijden en zag een goede instelling en mentaliteit bij de vrouwen.

“Technisch is het allemaal wat minder, maar de passie die ze op de mat leggen is echt een meerwaarde voor het voetballen”, vindt Stolk, die zijn eigen blik op het vrouwenvoetbal zag veranderen in de tijd dat hij hoofdtrainer is geworden. Eerst begreep ik bepaalde keuzes en loopacties niet, maar als je ziet dat vrouwen een andere motoriek hebben en anders denken over het spelletje leer je dat ook kennen. Het is allemaal te trainen en dan is het leuk om te zien als er dingen uit de trainingen naar voeren komen in de wedstrijd””, beschrijft hij. Als trainer van de vrouwen ontwikkelt Stolk zich ieder jaar. “Het is een leerproces voor de meiden, maar ook voor jezelf. Je moet werken aan je eigen team en iedere speler benutten met haar sterke punten. Als je iedereen neerzet en beter laat worden op die bepaalde positie kan iedereen nuttig zijn voor het team. Dat is een mooie uitdaging”.

Basistechniek

Een mooie uitdaging is het zeker, aangezien de speelsters een andere motoriek en voetbalgedachte hebben dan de mannen. Stolk legt uit: “Jongens zijn veel eerder begonnen met voetballen. Simpele dingen als passen en aannames zijn al vanaf jongs af aan ingeslopen in de basistechniek. Het vrouwenvoetbal is eigenlijk pas groter geworden toen de Nederlandse vrouwen het EK wonnen. De vrouwen missen een lange periode aan ervaring met de bal en lopen daarmee een groot deel van de basistechniek mis”, al dus de ervaren coach die door de vele beperkingen in het vrouwenvoetbal ook veel mogelijkheden ziet om de tegenstanders te verslaan. De vrouwenselectie van SC Emma wordt door alles en iedereen gewaardeerd binnen de vereniging. Bij een club die voornamelijk gericht is op het zondagvoetbal van de mannen worden ook de vrouwen ontzetten belangrijk gevonden. Er is altijd een grens- en scheidsrechter beschikbaar, er komen veel mensen kijken en het wordt echtbeleefd volgens hoofdtrainer Stolk. “De vrouwen zijn belangrijk voor het voortbestaan van een voetbalvereniging. In de kantine is het een stuk gezelliger en dat zorgt ook voor veel omzet voor de club”, aldus Stolk.
“Het mooie, volgens de coach, is dat veel van de vrouwen van EMMA al hun hele leven voor de club spelen en niet zo snel vertrekken naar een andere club. We hebben een vast team en dat maakt ons ook sterk. Sommige meiden zullen wel een stap kunnen gaan maken als ze dat willen. Vorig seizoen werden ze kampioen en dit seizoen deden we gelijk mee in de bovenkant van de middenmoot. Ik weet zeker dat we volgend seizoen mee kunnen doen om de prijzen.
Mijn meiden zijn ambitieus en willen onze doelstellingen behalen”, weet de net zo ambitieuze keuzenheer.

Kabouterbillen

Hoe anders is dat bij het tweede vrouwenelftal van SC Emma. Deze meiden zijn minder prestatief ingesteld en vinden de derde helft vele malen belangrijker dan de eerste en de tweede, “En dat is helemaal prima” volgens Stolk. “Bovendien is dat hartstikke gezellig in de kantine”. De speelsters van het tweede elftal kregen onlangs veel belangstelling dankzij hun spraakmakende inloopshirts met blote kabouterbillen op de rug. Stolk legt de grap van de populaire inloopshirts uit: “de Korenbouters is een muziekkapel. Een klant van de trainer speelt, toevallig, ook in de kapel en daarnaast is er een relatie/connectie tussen een speelster uit het elftal en een van de andere muzikant uit de kapel. De link was snel gelegd. In het vijftigste levensjaar van de muziekkapel besloten de muzikanten te sponsoren bij het tweede elftal door de inloopshirts een nieuw tintje te geven. De Korenbouters kwamen optreden tijdens de lancering van de nieuwe inloopshirts en het werd een grote hit, maar eigenlijk was het dus ook niet zo bijzonder”, verteld Stolk, die er de grap van inziet.

Deel dit met je vrienden!