SC Emma pakt in derby derde overwinning op rij

Met de volle negen punten uit de laatste drie duels rept Emma, dat tot enkele weken geleden nog de gehate rode lantaarn meetorste zich haast met zevenmijlslaarzen uit de gevarenzone van de derde klas. Vanmiddag won de ploeg de stadsderby bij RCD met 1-2. De brede middenmoot is in zicht.
‘Op naar een (periode)titel?’, lacht Rayvano van de Merwe, één van Emma’s doelpuntenmakers vanmiddag. 'Laten we ons eerst maar eens wegspelen uit de gevarenzone’, klinkt zijn antwoord resoluut. Hoe dicht de clubs ook in het klassement op elkaar zitten, Emma’s zorgen zijn bij lange na nog niet verdwenen. Cruciaal wordt de confrontatie komende zondag thuis met de nieuwe hekkensluiter Be Ready. ‘Als we die winnen hebben we weer wat aansluiting met de middenmoot’.
Rayvano kent een simpele verklaring voor Emma’s opvallende wederopstanding: ‘Hard voor elkaar werken en blijven gaan’. En terugblikkend op de gewonnen derby: ‘Het was eigenlijk Engels voetbal vol kick and rush. Maar wat wil je op dit veld. Volgende week spelen we gelukkig weer op een normaal (kunstgras)veld. En ja we hadden misschien ruimer kunnen winnen maar hun keeper had best een paar goede reddingen in huis’. En Rayvano kan dat best beoordelen. Hij was doelman voordat hij bij Emma naar de spits verkaste.
RCD’s hoofdarena is van ouderwetse, door ouderen nog altijd zeer gewaardeerde kleigrond. Op dat zware veld kreeg Emma voor rust twee strafschoppen waarvan de eerste werd gemist door clubtopscorer Michael Potkamp. De tweede, genomen door Rayvano van de Merwe, belandde wel tegen de touwen en betekende de 1-1. ‘Ja, zo zijn nu eenmaal de afspraken bij ons. Eerste in de rangorde is Michael. Maar als die een keer mist schuift de tweede op de strafschoppenlijst een plekje op. En dan ben ik dus aan de beurt’.
*Vraagtekens
Bij RCD zetten ze na afloop vraagtekens bij het toekennen van de tweede penalty. ’De overtreding was echt buiten de zestien’, vond RCD’s doelman Gianni van Buuringen. Hij verrichtte met name in het tweede bedrijf de nodige fraaie reddingen, hield zo zijn ploeg in de wedstrijd en kreeg na afloop ook van Emma-zijde talrijke complimenten. Kort voor rust werd RCD immers gereduceerd tot een tiental. Ralph Amperse kreeg bij de strafschop die Emma langszij bracht, zijn tweede gele kaart. Als veroorzaker van de Emma’s eerste door Michael Potkamp hoog over geschoten elfmeter had hij al geel op zak. ‘Zonde deze nederlaag. Maar achteraf wel een terechte uitslag. Als je met tien man komt te staan weet je dat het lastig gaat worden. Je hoopt dan met de counter de bal in het kastje te krijgen…’
Dat laatste lukte steeds (net) niet. Aanvaller Storm Peters, doorgaans goed voor goals, probeerde het na rust als invaller diverse keren. Zonder resultaat. De jonge blonde held: ‘De ballen vielen bij ons steeds net niet goed. Aan de andere kant, als onze keeper Gianni niet zo goed was geweest met reddingen had het misschien wel 1-5 kunnen worden…’
*Sterk begin
De goed bezochte stadsderby kende een sterk begin van RCD. Nadat wat corners geen resultaat opleverden, kwam de thuisploeg na zo’n tien minuten toch op voorsprong. Edu Gijsberts rondde fraai voorbereidend werk van Wesley Schrauwen en aanvoerder Okay Karaca knap af (1-0). Emma bleek allerminst onder de indruk. Na miscommunicatie in de RCD-defensie zag centrumverdediger Ralph Amperse zich gedwongen aan de noodrem te trekken om Emma’s Michael Potkamp het scoren te beletten. Het resulteerde in geel voor Ralph en een strafschop voor Emma. Tot ieders verbazing joeg de doorgaans zo trefzekere Michael Potkamp vanaf elf meter de bal hoog over de lat. Emma bleek niet ontdaan door die tegenslag. Het bleef de aanval zoeken maar strandde op de alerte Giani van Buuringen of moest genoegen nemen met een reeks hoekschoppen. Op slag van rust kwamen de bezoekers alsnog langszij. Dylan Stiegelis werd op rand zestien onderuit gehaald door Ralph Amperse. Volgens RCD was de overtreding buiten de zestien begaan. De arbiter legde de bal niettemin op de stip. Ralph kreeg zij tweede gele kaart en kon dus voortijdig onder de douche. Volgens afspraak mocht Rayvano van de Merwe deze keer namens Emma aanleggen vanaf de elfmeter. Hij waste het penalty-varkentje probleemloos (1-1).
*Ondertal
Na rust bleef RCD ondanks ondertal de tegenstander constructief bestrijden. Ook met de nodige wissels bleef het, zelfs toen Emma op voorsprong was gekomen, de aanval zoeken. Die gedurfde maar bewonderenswaardige benadering bood Emma de ruimte het duel te beslissen.
Giani van Buuringen voorkwam dat lange tijd met diverse prima reddingen. Een kwartier voor tijd moest ook hij de witte vlag hijsen. In de diepte gestuurd liet Michael Potkamp twee verdedigende achtervolgers achter zich om vervolgens zijn penalty-misser te compenseren door behendig de 1-2 binnen te tikken. Eind goed, al goed - derde zege op rij, zo viel van zijn gezicht af te lezen.