Emma verlost van rode lantaarn na verdiende zege op Madese Boys (3-2)

*’Michael Potkamp (2 goals): ‘Dit was weer een overwinning op karakter’
Met een knappe en verdiende 3-2 zege thuis op middenmoter Madese Boys verloste SC Emma zich vanmiddag van de rode lantaarn die vele weken als een loden last om de nek van de Dordtse ploeg hing. Be Ready dat bij koploper Bavel verloor (2-1) zit nu opgescheept met het verfoeide rode schijnsel. Komende zondag hoopt Emma zich via winst bij stadgenoot RCD verder te distantiëren van de onderste plaatsen in de derde klas.
‘Dat was weer een overwinning op karakter. We blijven lopen, strijden voor elkaar. Het lijkt wel of er een knop bij ons is omgedraaid, vooral na die overwinning vorige week van 1-6 bij het tot dan toe nog ongeslagen Gudok’, aldus Emma’s spits Michael Potkamp na afloop. Met twee treffers kende hij in het duel met Madese Boys weer een belangrijk aandeel bij het binnenhalen van de o zo belangrijke drie punten. ‘En dat omdraaien is maar goed ook, want we moeten wel van die onderste plaats afkomen. Als we net als vandaag tot de laatste minuut blijven knokken moet dat lukken’, blikte Michael Potkamp terug én vooruit terwijl hij zijn neefje vertroetelend als een mascotte op de schouder nam.
Jelle van der Veken tekende voor de andere Emma-treffer. Met een juweeltje van een goal had hij kort na rust Emma andermaal op voorsprong gezet: 2-1. Terwijl ploegmaat Dylan Stiegelis hem na afloop met een veelzeggend handgebaar uit waardering figuurlijk kroonde, keek Jelle zittend op de stoep net buiten de kleedkamer tevreden maar ook wat relativerend terug op zijn schoonheidstreffer. ‘Die bal kwam aan stuiteren en ik dacht ik neem hem ineens. Verdwijnt die vanaf ik dacht zo’n dertig meter onhoudbaar in de goal. En dat was zeker op een lekker moment voor ons. Eerder dit seizoen heb ik het in zo’n situatie ook geprobeerd maar toen verdween de bal zo ongeveer bij de buren van RCD…’. Aldus Jelle die nog niet zo lang geleden zo’n vier, vijf maanden buiten de lijnen bleef door een knieblessure. Eenmaal hersteld vond hij al snel weer zijn draai in de vorm van een basisplaats. ‘Daarbij komt dat ik sinds januari een andere baan heb waardoor ik weer twee keer in de week kan meetrainen. En met blessures is het altijd weer op en af met mij’, liet Jelle doorschemeren niet het type te zijn dat lang blijft stilstaan bij blessures.
*Brede grijns
Dat door twee zeges op rij het zelfvertrouwen bij SC Emma (vooral door die 1-6 uitzege van vorige week) weer een flink fundament heeft gekregen bleek in de extra tijd toen Madese Boys de achterstand verkleinde tot 3-2. ’Normaal was dat we in paniek zouden raken bij zo’n 3-2…’, constateerde Jelle van der Veken na afloop met een brede grijns.
Het treffen tussen Emma en Madese Boys verveelde geen moment met twee aanvallend gerichte ploegen die hun escapades ook nog eens van een behoorlijk tempo voorzagen. De Dordtse ploeg kwam na zo’n tien minuten op voorsprong toen Michael Potkamp een vrije trap van net buiten de zestien knap verzilverde: 1-0.
Bij Emma stond het deze middag weer goed met Dylan Stiegelis, Rayvano van de Merwe en Michael Potkamp als dynamisch aanvalstrio. En onder meer Maciek Dziedzic, Jelle van der Veken en Randy van Eden als stuwende krachten achter die linie. Defensief liet onder meer net centrale duo Thomas Vigelius en Lorenz Mowlabaks continu weten geen ontzag te kennen voor de Brabantse opponent. Het betekende dat Emma diverse mogelijkheden kreeg de marge te vergroten. De gelijkmaker (1-1) na zo’n half uur viel zodoende best als een verrassing. ‘Het was eigenlijk de enige echte kans die zij voor rust kregen’, oordeelde Michael Potkamp na afloop.
*Behendig
Ook het tweede bedrijf werd gekenmerkt door twee ploegen die het accent op de aanval legden. Emma zag een snelle voorsprong nipt aan de neus voorbij gaan toen de Madese doelman met een haast onmogelijke redding een inzet van Michael Potkamp wist te keren. Kort daarop kon Emma alsnog juichen door de schitterende treffer van Jelle van der Veken (2-1). Met diverse wissels probeerde de gastploeg in de fase daarna het tij te keren maar wist ze wel dreigend maar amper gevaarlijk te worden. De betere mogelijkheden bleven voorbehouden aan een geconcentreerd Emma dat ondertussen de behendige Dylan Kool en Shendro Cristina inzette als offensieve wissels voor de aanvallers Dylan Stiegelis en Rayvano van de Merwe. Ook met het nieuwe tweetal kende Madese Boys de grootste moeite, precies zoals Emma-trainer Roy de Bruin het tactisch ook beoogde.
De 3-1 viel zodoende tien minuten voor tijd niet als verrassing. Madese Boys kreeg een schot van Maciek Dziedzic onvoldoende weggewerkt. Michael Potkamp was er als de kippen bij om te profiteren (3-1). ‘Ja daar ben je nu eenmaal spits voor’, reageerde de schutter na afloop droogjes. Ver in de extra tijd kwam Madese Boys nog terug tot 3-2 maar dat verontruste Emma geenszins. Het trok de zege rustig over de streep. En dat was eerder in het seizoen wel eens anders, stipten ze bij de thuisploeg na afloop nog eens extra aan dat Emma progressie boekt.
©Fred van Dongen
Deel dit met je vrienden!