Michel van Pelt loodst gemotiveerd Emma naar tweede ronde promotie-competitie

Geloof in eigen kunnen, wilskracht én niet te vergeten spits Michel van Pelt. Op die drie pijlers loodste vierdeklasser SC Emma zich vandaag naar de tweede ronde van de promotie-play-offs door thuis het Brabantse Blauw Wit’81 verdiend met 3-1 te verslaan.

Met een brede glimlach liet Michel van Pelt zich na afloop uitroepen tot de man van de wedstrijd. Een onderscheiding die hij dankte aan zijn twee treffers plus de assist waaruit al vroeg in de wedstrijd Joey Steenbakker Emma op een psychologisch belangrijke voorsprong zette.

De tweede van de drie hordes die Emma richting promotie naar de derde klas moet nemen ligt in Zeeuws-Vlaanderen. Daar treedt het Tweede Pinksterdag aan tegen Hontenisse in een enkelvoudige play-off-wedstrijd. Michel van Pelt: “Ik weet helemaal niets van Hontenisse. Wat voor ploeg dat is mag onze trainer Roy de Bruin de komende dagen uitzoeken. Maar één ding weet ik zeker: als we ons eigen spel spelen moet het ook daar goed komen. En dan is het op naar de finale”.

Als alles naar wens verloopt treft Emma dan in die eindstrijd op neutraal terrein de winnaar van het tweede-ronde-duel tussen OVC’26 (Tilburg) tegen WDS’19 (Breda).

Emma heeft na een zwakke tweede helft van de reguliere competitie z’n draai weer gevonden. Dat bleek vorige week al in het slotduel met BSC (2-0). En ook vandaag bewees de ploeg dat de kwaliteit en vooral de mentale (veer)kracht die door sportieve tegenslag in de voorbije maanden leek aangetast, weer volop terug is. Het aanvalstrio Joey Steenbakker, Shendro Cristina en Michel van Pelt kan gevoed door onder meer middenvelder Maikel Steenbakker en vleugelverdediger Jelle van der Veken menige tegenstander tot wanhoop drijven. En achterin weten doelman Tom van der Leer en Joshua Batenburg als moedige brandweermannen dreigende brandjes tijdig te blussen. Kortom Emma lijkt de cadans van de eerste competitiehelft toen het een straatlengte puntenvoorsprong op de concurrentie opbouwde te hebben herontdekt.

Michel van Pelt presenteerde zich als het schoolvoorbeeld van Emma’s wederopstanding. De inmiddels diep gewortelde wens ‘om naar de derde klas te promoveren’ gaf de Dordtse ploeg al in de beginfase van het duel van vandaag vleugels. Revanche voor de zwakke prestaties in de maanden na de winterstop vormde een tweede belangrijke mentale prikkel. Michel: “We wilden zo snel mogelijk scoren mede vanwege de hitte. Hadden ons vooraf ook volgepompt met de idee dat als we wilden promoveren we meteen in de eerste de beste wedstrijd moesten toeslaan”. En dat lukte al na een handvol minuten. Na sterk voorbereidend werk van Maikel Steenbakker en Jelle van der Veken bediende Michel van Pelt de meegekomen Joey Steenbakker op maat: 1-0. Die vroege voorsprong maakte het Emma wat makkelijker vanuit de omschakeling te opereren. Halverwege het eerste bedrijf leidde dit tot de 2-0. Na wat soleerwerk vond Michel van Pelt de korte hoek: 2-0. De doelpuntenmaker: “Ik heb niet eens gekeken hoe de keeper stond maar besloot ‘m gewoon meteen in die hoek te schieten”.

Dat Blauw Wit na de hervatting op een snelle aansluitingstreffer mikte lag voor de hand. Emma’s doelman Tom van der Leer: “De gasten zetten drie stormrammen in. Dan je weet je dat je het vrij druk krijgt”. Emma bleek niet verrast door die aanpak al bofte het toen een inzet van Thimo Netten op de verste paal belandde. Michel van Pelt betaalde de gasten al daarop met gelijke munt door ook de paal te raken.

Toch keerde de spanning terug toen na een dik kwartier Frank van Beek zich knap vrij draaide en de 2-1 onhoudbaar binnenschoof. Grote vraag op dat moment was of Emma deze keer mentaal bestand zou zijn tegen die tegenvaller. In de maanden na de winterstop bleek een tegengoal de ploeg volstrekt uit evenwicht te halen. Maar inmiddels blijkt Emma immuun voor tegenslag. Joshua Batenburg bewees dat door op de doellijn zijn keeper met een wegkopbal adequaat te assisteren.

In de slotfase probeerde Blauw Wit met de moed der wanhoop alsnog langszij te komen. Emma bleef er stoïcijns onder, liet panische reacties achterwege en gebruikte het volle verstand bij de omschakeling. Eerst zag Shendro Cristina een treffer onterecht afgevlagd wegens buitenspel, kort daarop zag Michel van Pelt een afstandsschot op de lat belanden. Toen de klok op negentig minuten stond restte Blauw Wit niet anders dan de doorbrekende Joey Steenbakker net buiten de zestien te torpederen. De gasten schoten niets op met die ruk aan de noodrem want Michel van Pelt schoof de vrije trap onberispelijk binnen voor de beslissende 3-1. Michel: “Ik besloot ‘m laag in te schieten en dan hoop je op wat geluk”.

Op die eindstand viel niets af te dingen. Keeper Tom van der Leer: “We hebben het vandaag als team heel goed gedaan, zijn voor elkaar blijven werken”. Met die opmerking refereerde hij aan Emma’s ronduit zwakke periode net na de winterstop. ”Dat we in die periode zo zouden inzakken had ik zelf niet voor mogelijk gehouden. We hebben toen onze kans op het kampioenschap zelf verknald”, denkt Michel van Pelt met afgrijzen terug aan die donkere fase. Zijn vandaag ook weer scorende ploegmaat Joey Steenbakker: “Maar dat is voorbij. Bij het begin van de nacompetitie hebben we tegen elkaar gezegd: we beginnen weer op nul. Alle vorige wedstrijden doen er niet meer toe. En in deze fase hoeven we ons niet al te zeer te richten op mooi voetbal. Het is nu een zaak van hard werken zoals vandaag. En bij Hontenisse rekenen we natuurlijk op onze supporters”. Dat laatste is nu al een zekerheid. “De bus is al geregeld”, aldus Emma’s voorzitter Leo Teunissen.

En nu maar duimen dat het volgende week maandag in Zeeuws-Vlaanderen voor Emma ‘een mooie Pinksterdag’ wordt.

©Stem van Dordt

Michel van Pelt loodst gemotiveerd Emma naar tweede ronde promotie-competitie

Met twee goals en een assist had Michel van Pelt weer een belangrijk aandeel in Emma’s zege (3-1). (Foto: Don Fredo)

Deel dit met je vrienden!