Hans van den Berg (icoon onder de Dordtse verzorgers) overleden

Dordrecht - Een bekende persoonlijkheid is de Dordtse voetbalwereld ontvallen. Verzorger Hans van den Berg overleed begin deze week op 78-jarige leeftijd. Hij zou op 9 mei de respectabele leeftijd van 79 hebben bereikt.
Zoals hij zelf ongetwijfeld zou hebben gezegd: een priemgetal. In zijn jongenstijd op de HBS (Christelijk Lyceum Dordrecht) stond hij al bekend als een kei in wiskunde. Uiteindelijk werd geologie zijn favoriete studieobject. Met Hans was het zodoende altijd plezierig en diepgaand filosoferen, waarbij zijn interesseveld tot ver buiten het voetbalgebeuren reikte.
Vermoedelijk vanwege zijn geologische kennis maakte Hans vooral na zijn pensionering tal van (verre) buitenlandse reizen. Hij trok er vaak in z’n eentje op uit, waarschijnlijk vooral vanwege zijn hang naar avontuur, zeg maar het onbekende, verrassende. Ook in zijn werk (onder meer bij Den Braven) trok hij regelmatig over de landsgrenzen.
*ASW
Als actief voetballer begon Hans van den Berg bij het oer-Dordtse ASW dat later opging in SC Emma. Met enkele oud-gedienden van die club had hij nog regelmatig contact onder meer met Cor Riedijk die inmiddels onder meer als verzorger een vaste waarde is bij Emma.
De Dordtse voetbalwereld kent Hans vooral als verzorger. Bij onder meer FC Dordrecht Betaald Voetbal, DFC en Emma snelde hij met waterzak en andere attributen het veld in om geblesseerde spelers op te lappen. Ook bij diverse jeugdteams van onder meer FC Dordrecht bvo was hij de man met de helende handen.
Bij DFC verrichtte hij een kleine twintig jaar geleden belangeloos een belangrijke rol toen die club het moeilijk had en besloot volledig naar de zaterdag over te stappen. Dat lag in het begin moeilijk bij de traditieclub die nog altijd de oudste voetbalclub van Dordrecht is (opgericht 1883). Na DFC zouden landelijk nog veel meer clubs overstappen naar de zaterdag.
*Shaggie
Hans zag er vaak wat morsig uit met het vrijwel eeuwige shaggie op de onderlip en de al even eeuwige vraag naar koffie. Ook al gingen de biervazen rond, Hans hield het op een bakkie. Maar van binnen was hij een en al een sociaal, erudiet mens die zich graag opofferde om spelers fysiek én mentaal vol zelfvertrouwen te stoppen. Regelmatig gebeurde het dat spelers tijdens trainingsavonden uit eigen beweging bij hem op de massagebank kwamen liggen. Fysiek hadden ze vaak geen last maar al pratend konden ze hun meestal een doorgaans op onzekerheid gebaseerd mentaal ei kwijt. Een ei dat vaak persoonlijk was en niets met voetbal had te maken.
Hans luisterde, analyseerde als een psycholoog en gaf ze dan goede, meestal juiste raad. Zoals iemand al eerder opmerkte: Hans was een kei om spelers ook mentaal op te lappen.
*Nierkwaal
Enkele maanden geleden werd bij Hans een nierkwaal gesignaleerd. Geheel in zijn stijl sprak hij er nauwelijks over. Pas toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen werd hij wat spraakzamer. Na de opname verhuisde hij naar een revalidatieadres in Sliedrecht. Aan succesvol revalideren is hij helaas niet toegekomen.
Hans wordt donderdagmiddag in besloten kring begraven op de Essenhof in Dordrecht. Vrienden en bekenden kunnen donderdag tussen twaalf uur en half één afscheid van hem namen in de koffiekamer van het crematorium.
RIP sportvriend!
(© Fred van Dongen)
Deel dit met je vrienden!