“Achttien Dordtse Oranjehemden en... bijzondere trainers”

“Achttien Dordtse Oranjehemden en... bijzondere trainers” is de titel van een boek dat onlangs is verschenen en via boekhandel Vos & Van der Leer te koop wordt aangeboden. In de ruim 100 pagina’s tellende uitgave met historische foto’s vraagt sportjournalist Peter de Roo zich af of een Dordtse voetbalclub ooit nog eens international in de gelederen zou kunnen krijgen. De kans hierop lijkt evenwel gelijk aan nul.

Je hoort wel eens zeggen dat het vroeger allemaal beter was, maar of dat nu echt waar is? Het was in het verleden in elk geval op de voetbalvelden veel beter, want wat zijn de Dordtenaren verwend geweest. Ook bij Emma met z’n roemrijke historie. In het boek “Achttien Dordtse Oranjehemden en... bijzondere trainers” wordt daarbij uitgebreid stil gestaan bij de carrière van de broers Wim en Cor van der Gijp. De twee internationals van Emma, die later hun loopbaan onder andere bij Sparta en Feijenoord vervolgden. De derde Oranjeklant in de rij is Piet Lagarde, die bij Emma de status van international verdiende als doelman van het Nederlands amateurelftal en later voor DHC en Sportclub Enschede nog voor Jong Oranje, het Nederlands B-elftal en grote Oranje uitkwam. Andere internationals die in het boek ondermeer de revue passeren zijn: Reinier Beeuwkes, de eerste doelman van het Nederlands elftal, Dirk Lotsy, Barend van Hemert, Kees Mijnders en uiteraard Jan Klijnjan, de laatste die voor een Dordtse club in het grote Oranje debuteerde.

Bijzondere trainers heeft Emma eveneens gekend. In de periode kort voor de invoering van het betaald voetbal waren dat Wim de Smit en de legendarische Richard Dombi, Daaf Drok, Bob Janse, Piet de Wolf en Jan van Buytenen namen vervolgens het oefenmeesterschap bij de professionalisering van het voetbal over. Met als volledig vreemde eend in de bijt ene Eduard Karim, een man uit Sumatra. Voor een blauwe maandag de trainer van Emma, die in 1974 door de mand valt als hij opmerkt dat onder zijn leiding de Nederlandse Antillen wel eventjes wereldkampioen voetbal zou kunnen worden. Hij verkeert daarbij in het boek in het gezelschap van coaches van naam en faam, bijvoorbeeld Elek Schwartz, Jan Bens, Ludwig Veg, Lajos Tóth, Hugo van der Moer, Piet de Visser en Hans Kraay.

In “Achttien Dordtse Oranjehemden en... bijzondere trainers” wordt hierover door sportjournalist Peter de Roo verhaald. Al ruim veertig jaar is hij als geen ander, op en rond de voetbalvelden te vinden. Eerst als sportjournalist voor het Dagblad de Dordtenaar. Na zijn Groninger periode bij het Nieuwsblad van het Noorden heeft hij in Dordrecht als freelance verslaggever gewerkt voor het Rotterdams Nieuwsblad, Het Vrije Volk, het ANP en het sportblad Voetbal International.

Het boek “Achttien Dordtse Oranjehemden en... bijzondere trainers” is voor 19,75 euro te koop en te bestellen via de website dordtsebestseller.nl van boekhandel Vos & Van der Leer.

Deel dit met je vrienden!