Sportclub Emma
3312 GH Dordrecht
E: info@scemma.nl

Clubhistorie SC Emma

In het voetbalseizoen 1997/1998 was het voor het eerst dat onze vereniging onder de naam Sportclub Reeland aan de diverse competities ging deelnemen, in het jaar 1997 was de fusie tussen 3 gerenommeerde Dordtse voetbalclubs een feit, maanden van onderhandeling hadden het resultaat dat voor het eerst in de Dordste voetbalgeschiedenis 3 clubs waren gefuseerd, deels uit vrije wil maar ook omdat het zelfstandig doorgaan van alle drie deze verenigingen eigenlijk geen haalbare kaart meer was, zo moest A.S.W. (Alsmaar Sterker Worden) gaan verhuizen van hun complex in de stadspolders en was het ledenaantal van Emma schrikbarend verlaagd en bij O.D.S. (Oefening Doet Slagen) was een chronisch gebrek aan kader, reden dus voor de 3 clubs om de koppen bij elkaar te steken en onder leiding van een onafhankelijke voorzitter de Heer Dick Jonas, oud voorzitter van de Afdeling Dordrecht, werd er een fusiecommissie samengesteld die behalve uit de voorzitter bestond uit 3 leden van elke club.

Nadat deze mannen een fusierapport hadden samengesteld besloten alle drie de clubs op hun Bijzondere Algemene Ledenvergadering dat de fusie door kon gaan. Een naam was al snel gevonden de nieuwe club werd genoemd naar de wijk waarin het speelde en kreeg de naam Sportclub Reeland, Bewust met de aanduiding Sportclub want de d.v.v. Emma bracht bij de fusie ook een afdeling Rugby en een afdeling American Football mee, helaas is deze laatste inmiddels ter ziele gegaan.

Als clubkleuren werd gekozen voor Rood / Blauw / Geel, kleuren die in het verleden ook de tenues van de 3 clubs sierden en de locatie werd het Gemeentelijk Sportpark Dordrecht aan het Halmaheiraplein waar ODS en Emma al vanaf 1926 hun wedstrijden speelden. De ODS-kantine onder de oude tribune werd de kantine voor de senioren en de Emma kantine welke naast de tribune stond werd de kantine voor de jeugd de Rugby en het American Football.

Omdat van gemeentewege het Sportpark gerenoveerd ging worden en er ook een Atletiekbaan moest komen ging s.c.Reeland een nieuw clubhuis laten neerzetten aan het begin van het Sportpark, dit clubhuis onze huidige accommodatie, werd in het jaar 2000 geopend door onze hoofdsponsor en erelid de Heer Dick Schalekamp.

Het aantal leden van onze Sportclub schommelt al een aantal jaren rond de 600 leden, Sportief gezien waren de eerste jaren van s.c.Reeland nogal wisselend, het eerste zaterdagteam pakte de eerste jaren verschillende malen een periodetitel, echter promoveren naar de 3e klasse wou maar net niet lukken, het eerste zondagelftal dat uitkwam in de 4e klasse moest in het jaar 2001 degraderen naar de 5e klasse, waar zij met dank aan vele oud eerste elftalspelers, weer naar een jaar via de nacompetitie weer uitkwamen en zodoende weer in de 4e klasse belande, waar we helaas in het seizoen 2010/2011 uit degradeerden zodat momenteel (2012) we weer in de 5e klasse zijn beland. Maar er is goede hoop dat dit slechts voor 1 seizoen is.

Het standaardelftal van de zaterdag is helaas ter ziele gegaan, ondermeer doordat het aantal seniorleden de laatste jaren is teruggelopen. De rugby promoveerde in het jaar 2003 naar de 2e klasse maar inmiddels zijn zij weer in de 3e klasse beland, de jeugdafdeling is op dit moment (19 maart 2012) nog steeds groeiende en ook bij de rugby is er een toename van het aantal jeugdleden

In het jaar 2007 is de naam s.c. Reeland gewijzigd in s.c. Emma, dit omdat deze naam nu eenmaal meer aanspreekt bij de sponsors. Uiteraard ding deze naamswijziging niet zonder slag of stoot echter gezien het feit dat de club sindsdien goed in de sponsors zit blijkt dit achteraf toch een goede zaak te zijn geweest.

Uiteraard worden er buiten het voetbal en rugby meer georganiseerd door s.c. Emma, de actieve aktiviteitencommissie zorgt ieder seizoen we weer voor dat er meerdere feestavonden worden georganiseerd en de jeugd gaat ieder jaar aan het einde van het seizoen op kamp wat gezien de animo bij de jeugdleden bijzonder gezellig moet zijn.

In 2011 bestond s.c.Emma 100 jaar en dat is met veel festiviteiten gevierd, o.a. een drukbezochte receptie, feestavond, jeugddag, mixtoernooi, een reünie voor oudleden (die door zo’n 250 mensen werd bezocht) enz. enz. Kortom s.c.Emma is een vereniging waar sporitviteit en gezelligheid hand in hand gaan. Uiteraard is dit niet de volledige geschiedenis van de club, maar 101 jaar op een klein stukje vermelden gaat nu eenmaal niet.

Jan van der Vliet

• Er zijn momenteel geen activiteiten beschikbaar.

meer agenda